Etusivu » Hyvinvointi » Hae apua päihdeongelmaan ajoissa
Päihde- ja mielenterveys

Hae apua päihdeongelmaan ajoissa

avun-hakeminen-paideongelmaan
avun-hakeminen-paideongelmaan
Omaa alkoholin käyttöä on syytä tarkistaa, mikäli riskikulutuksen rajat ylittyvät säännöllisesti tai alkoholi alkaa hallita elämää. Kuvat: Getty Images ja Antti Kirves

Minttu Tavia

yksikön päällikkö, EHYT Ry

Moni tavallinen työssäkäyvä aikuinen kärsii päihdeongelmasta, joka heijastuu laajalti myös lähipiirin elämään. Apua päihdeongelmaan kannattaa hakea heti, eikä vasta sitten, kun päihteiden käyttö tuhoaa ihmissuhteita.

Päihdeongelma voi koskettaa ketä tahansa. Perheellinen ja työssäkäyvä aikuinen on voinut tissutella pitkään iltaisin tai juoda itsensä toistuvasti humalaan viikonloppuisin, ilman että on havahtunut juomisen olevan haitallista.

Päihdeneuvonnan parissa työskentelevä EHYT Ry:n Minttu Tavia sanoo, että siinä vaiheessa, kun riskikulutuksen rajat ylittyvät säännöllisesti tai alkoholi alkaa hallita elämää ja häiritä työntekoa sekä ihmissuhteita, on sen käyttöä syytä tarkistaa.

Olisi tärkeää, että ihmiset pystyisivät tunnistamaan päihdeongelmansa riittävän varhaisessa vaiheessa.

– Päihdeongelmaan liittyy usein kieltämistä. Olisi tärkeää, että ihmiset pystyisivät tunnistamaan päihdeongelmansa riittävän varhaisessa vaiheessa. Avun hakemisen kynnys tulisi olla niin matala, että ensimmäinen askel on mahdollisimman helppoa ottaa, Tavia toteaa.

Oikeus apuun

Päihdehuollon palvelut kuuluvat jokaisen Suomen kunnan lakisääteisiin palveluihin. Jokaisella on oikeus saada apua päihdeongelmaan siinä missä myös fyysisiin vaivoihin. Sama koskee myös läheisen päihdeongelmasta kärsivää.

Päihdepalveluja tarjotaan ensisijaisesti avopalveluina. Palvelut voivat olla esimerkiksi sosiaalista tukea, katkaisuhoitoa, ryhmäterapiaa, perheterapiaa tai kuntoutusta.

– Jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa, kannattaa tutustua myös eri järjestöjen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja hakeutua vertaistuen piiriin. Kaikki ovat tervetulleita myös EHYT ry:n matalan kynnyksen Elokolo-kahviloihin. Niistä saa tukea hyvinvointiin ja päihteiden liikakäyttöön liittyvissä asioissa, jos niin toivoo, Tavia päättää.

Next article